U okviru implementacije UPSHIFT programa, UNICEF u Srbiji i organizacija Dostignuća mladih pozivaju zainteresovane da se prijave na Trening za mentore u trajanju od 3 dana.

Trening organizujemo sa ciljem jačanja postojeće baze mentora koji pružaju podršku i učestvuju sa mladima na UPSHIFT radionicama.

O programu:

UPSHIFT spaja društveno preduzetništvo, inovacije i timski duh, kako bi osnažio mlade (uključujući i one iz marginalizovanih grupa) da pokrenu rešavanje društvenih izazova u svom okruženju. Cilj UPSHIFT programa je da omogući mladima pristup znanju i veštinama kako bi se aktivno uključili u poboljšanje života i rešavanje problema u svojoj zajednici.

Tokom UPSHIFT programa adolescenti i mladi učestvuju u intenzivnoj trodnevnoj radionici gde u timovima (10 timova po radionici) rade sa mentorima i facilitatorima na razvoju inovativnih i korisnih rešenja za izazove koje su identifikovali u svojoj zajednici. Nakon radionice, po odluci stručnog žirija, neki od timova dobijaju finansijsku i mentorsku podršku da svoju ideju, odnosno projekat koji su u saradnji sa mentorima razvili tokom trodnevne UPSHIFT radionice, sprovedu u delo. Više o UPSHIFT-u na linku: https://www.unicef.org/serbia/upshift

O treningu za mentore:

Šta trening mentora obuhvata?

 • Trening mentora traje 3 dana i na njemu se: stiču znanja iz oblasti mentorskih stilova i rada sa mladima, detaljno prolazi kroz UPSHIFT metodologiju (Human Centered Design i Design Thinking metodologije), dobija iskustvo od postojećih mentora iz regiona, stiču dodatna znanja za rad sa mladima tokom celog ciklusa UPSHIFT-a (uživo i na daljinu)

Očekivani ishod treninga:

 • sticanje vrhunskog znanja koje je primenljivo za implementaciju UPSHIFT programa (kao i napredne mentorske veštine u skladu sa Design thinking i Human Centered Design metodologijom)
 • prilika da direktno utičete na razvoj konstruktivnog aktivizma i razvoja veština kod adolescenata i mladih
 • prilika da postanete deo tima koji će u narednih nekoliko godina implementirati veliki broj UPSHIFT radionica i raditi sa mladima iz cele Srbije.

Ko su idealni mentori?

 • Imaju iskustva u omladinskom aktivizmu
 • Imaju iskustvo u radu sa mladima
 • Imaju iskustvo u razvoju i vođenju timova
 • Imaju iskustvo u mentorstvu (u ulozi mentora i/ili mentija)
 • Mogu da izdvoje vreme za mentorski rad sa grupom (rad na samoj radionici: 3 dana uživo + tromesečni mentorski rad tokom implementacije ideja, ukoliko tim dobije finansijsku podršku za realizaciju projekta)
   

Troškovi i honorar:

Svi troškovi učešća na treningu mentora, uključujući i prevoz, smeštaj i hranu, su pokriveni od strane organizatora.

Nakon treninga, učesnice i učesnici postaju deo Tima mentora i imaju priliku da budu uključeni u radionice u narednom periodu. Za mentore je predviđen honorar i pokriveni su svi troškovi učešća na UPSHIFT radionicama.

Mesto i vreme održavanja treninga:

Trening mentora: 20-22. septembar 2023. godine. Vreme i lokacija održavanja treninga će biti naknadno dostavljeni. 

Prijava se vrši popunjavanjem formulara na linku: Prijava za Trening mentora

Poslednji rok za prijavu je 12. septembar u 23:59.

Za dodatna pitanja o Treningu za mentore možete se obratiti organizaciji Dostignuća mladih (katarina.babic@ja-serbia.org) koja u saradnji sa UNICEF-om sprovodi program UPSHIFT u Srbiji.  

Potrudićemo se da vam odgovorimo u najkraćem roku.