U godini za nama uspešno je završeno pet UPSHIFT radionica koje realizujemo u saradnji sa organizacijom Unicef Srbija i drugim partnerima. To znači da je 25 timova iz svih krajeva Srbije dobilo priliku da uz novčanu podršku napravi promene u svojoj lokalnoj zajednici.

Vreme je da upoznate tri tima neverovatnih mladih ljudi iz Kruševca, Kraljeva i Raške i vidite kakve su promene ka kvalitetnijem vazduhu uspeli da naprave u svojim gradovima.

Nakon završetka radionice imali su 3 meseca da realizuju svoje ideje a veliku pomoć u celom procesu pružili su im njihovi mentori Elizabeta Jagica, Anđela Durmišević i Nemanja Jovanović.

Tim Airbenders iz Kraljeva je osmislio kako da ljude u svojoj okolini nauči da pravilnim loženjem vatre smanje stepen zagađenja vazduha individualnim ložištima. Kreirali su Uputstvo za zdravije loženje vatre, na bazi metodologije koju su razvili uz podršku stručnog kadra Mašinskog fakulteta u Kraljevu. Svoj projekat upotpunili su brojnim aktivnostima, od uređenja školskog kutka do Ibarskog keja, zatim predstavili projekat svojim drugarima i drugaricama u školi, kao i vršnjacima na Erasmus+ razmeni. Ostvarili su saradnju sa medijima na lokalu i nacionalnom radio stanicom RTS-a i tako doprineli da njihova inicijativa dosegne do nekoliko hiljada ljudi! @airbenders.team 

Tim ECOnomci iz Kraljeva osmislio je društvenu igru ,,Spasi i ugasi” koja je namenjena nižim razredima osnovne škole i koja im na kreativan način i kroz igru približava temu aerozagađenja. Ova sjajna ekipa posetila je čak 16 škola, 56 odeljenja iz 14 prigradskih naselja Kraljeva, a deci je predstavljena igrica tokom školskih časova, uz podršku nastavnika i direktora.

Tim Sigma iz Raške je došao na ideju da podigne svest o zagađenosti vazduha i okoline putem podkasta. Ključ u kreiranju pozitivne promene videli su upravo u sebi i svojim vršnjacima, uz podršku lokalne zajednice. Potražite ih na YouTube platformi – „Sigma Podkast“ i poslušajte njihovu prvu epizodu @sigmapodkast

Uskoro nas očekuje nova UPSHIFT radionica a više o tome pročitajte OVDE.