Učenička kompanija „Soft Awareness” iz Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn” u Novom Sadu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Vojvodine održanom 22. marta. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom igračaka koje predstavljaju ugrožene životinjske vrste a deci pomažu da razviju taktilne osećaje i logičko razmišljanje.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „PhytoHelp“ koju čine učenici Medicinske škole „Draginja Nikšić“ u Sremskoj Mitrovici koji su izradili aplikaciju za brz i jednostavan pristup informacijama o fitopreparatima i poručivanje istih. Učenička kompanija „CitAro” iz Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu osvojila je treće mesto sa prirodnim osveživačima vazduha od citrusnog voća. Ovi mladi ljudi iskoristili su principe cirkularne ekonomije i svoje resurse za proizvodnju dobijaju od otpadnih delova citrusa koje nalaze u kafićima.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna, centralna i jugoistočna Srbija, i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Istambulu.

Na takmičenju u Novom Sadu svoje proizvode i usluge ponudilo je 30 učeničkih kompanija iz Bačke Palanke, Vršca, Zrenjanina, Inđije, Novog Sada, Pančeva, Sombora, Sremske Mitrovice, Subotice, Šida i Titela, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije i Ministarstva prosvete.