Učenička kompanija „Moveably” iz Gimnazije u Mladenovcu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu od 22. do 24. maja. Ovi učenici su u okviru svoje kompanije osmislili aplikaciju koja povezuje prevoznike i pojedince i tako olakšava dogovor oko prevoza robe. Nagradu im je uručila Ana Zapletić iz Američke agencije za međunarodni razvoj, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Talinu, u Estoniji.  

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Bloomfix” Tehnološke škole u Paraćinu sa specifičnim preparatima za zaštitu bilja od štetnog sunčevog zračenja, dok je treće mesto pripalo učenicima iz pančevačke kompanije „SheepChip” koja se bavi obeležavanjem registrovanih umatičenih stada. Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „EyeScape“ koji pohađaju Tehničku školu u Pirotu i ugrađuju senzore u obuću koji olakšavaju kretanje slepim i slabovidim osobama.

Nagradu za timski duh koji dodeljuje Alumni klub Dostignuća mladih dobili su učenici iz kompanije „Phyto Help“ (Medicinska škola „Draginja Nikšić“ u Sremskoj Mitrovici). Alumnisti su proglasili i 5 mladih lidera koji će učestvovati na 7-dnevnom Connecting letnjem kampu, i to su:

Anastasia Mihajlović („AjaToyz“)

Emilija Mojić („Brejner“)

Emilija Kaćanski („Choco Cream“)

Nikola Veličković („Moveably“)

Stanko Mraković („Solarized“)

Prvog dana takmičenja, učenici su se bolje upoznali kroz igre „zagrevanja“ i „potrage za blagom“ po Novom Beogradu. Nakon toga su imali jedinstvenu priliku da obiđu zgradu kompanije Nordeus i vide u kakvom prostoru rade kreativni „ajtijevci“, kao i da čuju kako se dolazi do takve zgrade od suosnivača Nordeusa, Milana Jovovića.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je drugog dana takmičenja proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Panel glavnog žirija činili su:

Ana Zapletić USAID Serbia

Aleksandra Zvonarić ManpowerGroup Srbija

Tijana Medaković Nestle Adriatic

Miloš Đuričanin Nordeus fondacija

Milivoje Jovanović Eneca

Žiri koji je odlučivao o dobitniku TeleGroup nagrade činile su Marijana Gobeljić i Mila Rajšić iz ove kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, Evropske unije kroz projekat BY LEAP, kompanija ManpowerGroup Srbija i Nestle, i tržnog centra BEO.