Učenička kompanija „OutMark” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu 11. marta. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom narukvica koje su namenjene avanturistima, pružajući im sve što je potrebno za osećaj sigurnosti i uživanje u prirodi. Ovu ekipu predvodi nastavnik Mladen Šljivović i biznis mentorka Sanja Boloban iz kompanije NCR Atleos a učenici iza ove kompanije: Marija Prvulović, Lenka Jovanović, Dunja Vasiljević, Mina Mihajlović i Andrea Buković.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „SweetNi” koju čine učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu koji proizvode jedinstvenu poslasticu čiji su sastojci brašno od žira, urme, čokolada sa visokim sadržajem kakaa i maslac. Predvođene nastavnicom Majom Popović i biznis mentorka Ivana Tosnić iz kompanije Generali osiguranje a učenici koji stoje iza kompanije su: Sonja Vučić, Milica Todorović, Anđelija Stevanović, Sara Nešić, Vuk Jovančić i Luka Marković.


Učenička kompanija „EcoPlants” iz Srednje škole u Žitorađu osvojila je treće mesto sa proizvodnjom biopreparata od ostataka hrane, koji stimulišu rast i štite biljke povrtarke od štetočina. Predvođene nastavnicom Bobanom Đorđević i biznis mentorkom Biljanom Vuksanović iz kompanije Telekom Srbija dok su učenici: Teodora Mitić, Lana Kocić, Maša Jovanović i Mia Stajić.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Na takmičenju u Nišu svoje proizvode i usluge ponudile su 32 učeničke kompanije iz Aleksinca, Bojnika, Doljevca, Knjaževca, Leskovca, Niša, Pirota, Svrljiga, Sokobanje, Zaječara i Žitorađe , a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude. Žiri je bio u sledećem sastavu:

Jovana Mladenović – UniCredit banka

Natalija Milićević – Naučno-tehnološki park Niš

Dragana Stojanović – Regionalna razvojna agencija JUG

Milan Bogdanovic – Klub privrednika Niš

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete, kao i tržnog centra Delta Planet.