Učenička kompanija „Beo Tura” iz XIV gimnazije osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju beogradskih učeničkih kompanija održanom u petak. Ovi srednjoškolci su u okviru svoje kompanije razvili aplikaciju koja korisnike upoznaje sa bogatom kulturnom baštinom grada Beograda uz pomoć interaktivnih tura. U toku priprema pomoć su im pružali nastavnica Ivana Janjić i biznis mentor Igor Vučković iz kompanije NCR Atleos. Ovu ekipu čine:

Viktor Raičević
Mila Keserović
Lana Desnica
Ksenija Đurić
Lara Savić

Drugo mesto pripalo je kompaniji „DOSTkoju čine učenici Filološke gimnazije koji su osmislili neobičnu društvenu igru za decu. Uz pomoć ilustrovanih kartica, igra pruža uvid u neverbalnu komunikaciju podstičući igrače na bolje razumevanje ove vrste komunikacije. Nastavnik-mentor ove ekipe je Stefan Arbutina, a biznis mentor je Dejan Popović iz Banke Intesa. Ekipa koja stoji iza ove kompanije je:

Mina Maričić
Mara Popović
Jovan Vukosavljević
David Ristić
Marija Rodić
Marta Miščević
Tara Halkijević

Učenička kompanija „ERPC” iz Tehničke škole „Kolubara” u Lazarevcu osvojila je treće mesto sa razvijenom proizvodnjom personalizovanih 3D holograma koji rade po principu najsavremenije tehnologije. Vođeni nastavnicom Marijom Simić, podršku u radu im je pružao i biznis mentor Ognjen Kisić iz kompanije NCR Voyix. Sjajni mladi ljudi koji čine ovu kompaniju su:

Nina Janićijević
Jovan Živanović
Sofija Regović
Ognjena Đorđević
Aleksandar Marinković
Andrej Vujičić
Lazar Đurđić
Andrija Ivanković
Natalija Đorđević

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, jugoistočna, jugozapadna i centralna Srbija), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Na takmičenju u Beogradu svoje proizvode i usluge ponudile su 23 učeničke kompanije sa teritorije Grada Beograda, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude. Takmičenje su otvorili Nina Čaprić ispred NCR fondacije i Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da razviju i vode sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije na kraju školske godine.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete.