Ideja o plasiranju patika od recikliranog materijala koje imaju čip-bateriju koja pri svakom pokretu dobija kinetičku energiju i pretvara je u električnu, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u 17. novembra u Beogradu.

Takmičenje je okupilo 110 učenika iz 33 srednje škole sa teritorije Beograda. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će povezati ciljeve održivog razvoja sa Olimpijskim igrama u Parizu.

Pobednički tim činili su:

Mina Maričić iz Filološke gimnazije
Milica Živaljević iz Trgovačke škole
Teodora Jojkić iz Prve beogradske gimnazije
Relja Stojanović iz Mašinske škole “Radoje Dakić”
Mima Kamber iz Srednje turističke škole

Srebrnu medalju osvojio je tim 12 koji bi se bavili proizvodnjom kinetičkih ploča koje bi postavljali u stadionima i time povećali upotrebu obnovljivih izvora energije. Ekipa koja stoji iza ove ideje je:

Marta Grujić iz Devete gimnazije „Mihailo Petrović Alas“
Strahinja Trivković iz Treće beogradske gimnazije
Emilija Stanković Srednje tehničke PTT škole
Mijat Jovanović iz Pete ekonomske škole “Rakovica”
Goran Simić iz Elektrotehničke škole „Stari grad”

Bronzano odličje na ovom izazovu pripalo je timu 17 koji je u skladu sa duhom Pariza postavio bicikle u centar svog poslovanja. Ovu odličnu ekipu čine:

Tea Milošević iz Trgovačke škole
Petra Dilparić iz Računarske gimnazije
Nina Perišić iz Gimnazije u Mladenovcu
Sergej Dmitrović iz Škole za gluve i nagluve “Stefan Dečanski”
Ognjen Jovan Pejčinović iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na sedam regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 700 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ministarstva turizma i omladine, NCR fondacije, kompanije Carmeuse, UniCredit fondacije i Univerziteta Metropolitan.   

Ovaj događaj deo je Globalne nedelje obrazovanja koji je inicirao Savet Evrope.