Dva regionalna takmičenja Poslovni izazov održana su u Novom Sadu 28. i 29. novembra. Zbog sve većeg interesovanja srednjoškolaca, od ove godine organizujemo dva takmičenja za region Vojvodine kako bi sve zainteresovane škole mogle da učestvuju.

U utorak, 28. novembra, takmičilo se 88 učenika iz 19 srednjih škola iz Apatina, Bača, Bačke Palanke, Bečeja, Novog Sada, Ruskog Krstura, Sombora, Subotice i Titela, koji su se našli pred izazovom da osmisle inovativnu društvenu mrežu koja će podržavati princip ekonomije deljenja.

Na postolje za prvo mesto popeo se tim broj 18 čija se kompanija bavi spajanjem potrošača na onlajn platformi preko njihovih dosadašnjih kupovina kao i pružanjem usluge onlajn kupovine i prodaje. Ovu sjajnu ekipu čine:

Aleksandra Čaut iz Srednje stručne škole u Novom Sadu

Anđela Putnik iz Gimnazije “Laza Kostić” u Novom Sadu

Jovan Knežević iz Tehničke škole “9. maj” u Bačkoj Palanci

Angelina Jelena Jelić iz Medicinske škole “7. april” iz Novog Sada

Andrea Krstin iz Ekonomsko-trgovinske škole u Bečeju

Drugo mesto osvojio je tim 13 koji je osmislio novu društvenu mrežu koja će da povezuje ljude kroz ekološke aktivnosti, razmenu dobara i edukaciju o cirkularnoj ekonomiji. Fenomenalna petorka koja stoji iza ove ideje je:

Đorđe Crnjak iz Tehničke škole “9. maj” u Bačkoj Palanci

Aljoša Bjelobrk iz Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu

Sofija Nikolić iz Gimnazije “Isidora Sekulić” u Novom Sadu

Viktorija Gajić iz Poljoprivredne škole iz Futoga

Jana Blagojević iz Hemijsko-tehnološke škole u Subotici

Bronzanu medalju uzeo je tim 9 koji je osmislio aplikaciju koja nudi mogućnost korisnicima da zastarele uređaje recikliraju, a zauzvrat dobijaju bodove koje mogu iskoristiti pri kupovini novih uređaja. Ovu ideju osmislio je tim u sledećem sastavu:

Lana Braunović iz Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu

Vlatka Pantović iz Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” u Novom Sadu

Boris Radman iz Poljoprivredne škole u Baču

Marina Popov iz Poljoprivredne škola u Futogu

Luka Stevančev iz Srednje poljoprivredno prehrambene škole u Somboru

Sledećeg dana, 29. novembra, Novi Sad je bio centar okupljanja čak 77 preduzimljivih učenika iz 17 srednjih škola iz Bačke Topole, Inđije, Kikinde, Pančeva, Pećinaca, Sente, Šida, Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Vršca. Podeljeni u 16 timova našli su se pred istim izazovom a to je da osmisle proizvod ili uslugu koja će trend urbanog baštovanstva približiti građanima u našoj zemlji i biti im od koristi u toku puta ozelenjavanja svoje okoline.

Prvo mesto osvojio je tim 4 koji proizvodi hranu za pse koja sadrži seme ljubičice koje kasnije klija u cvet i indirektno utiče na promociju urbanog baštovanstva. Ovu fenomenalnu četvorku čine:

Pavle Stojanac iz Medicinske škole “Draginja Nikšić” iz Sremske Mitrovice

Milica Necić iz Poljoprivredne škole iz Bačke Topole

Emilija Vučenović iz Gimnazije “Sava Šumanović” iz Šida

Milana Kuzmanović iz Ekonomsko trgovinske škole „Vuk Karadžić“ iz Stare Pazove

Srebrnu medalju osvojio je tim 11 koji se bavi ugrađivanjem filtera u domaćinstvima za preradu vazduha i uzgojem bašti na krovovima zgrada. Ekipa koja stoji iza ove ideje je u sledećem sastavu:

Milica Škorić iz Školskog centra “Nikola Tesla” iz Vršca

Aleksandra Bajić iz Tehničke škole iz Kikinde

Luka Vasilić iz Medicinske škole „Stevica Jovanović” iz Pančeva

Mihajlo Soroćko iz Tehničke škole “Nikola Tesla” iz Šida

Na postolje za treće mesto popeo se tim 10 koji se bavi proizvodnjom biorazgradivih papirnih kesa i ambalaže koji u svojim ručkama sadrže semenje koje se kasnije može zasaditi na javnim površinama. Ovu sjajnu ekipu čine:

Tijana Mirić iz Medicinske škole “Draginja Nikšić” iz Sremske Mitrovice

Tamara Vučan iz Ekonomsko-trgovinske škole „Paja Marganović“ iz Pančeva

Slobodan Antić iz Tehničke škole iz Kikinde

Stefan Korica iz Školskog centra “Nikola Tesla” iz Vršca

Milan Pupić iz Tehničke škole “Nikola Tesla” iz Šida

Članovi tri prvoplasirana tima sa svakog takmičenja obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na sedam regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 700 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ministarstva turizma i omladine, NCR fondacije, UniCredit fondacije i Univerziteta Metropolitan.