Nakon uspešno realizovanog pilot programa Finansijska pismenost, u ovoj školskoj godini učestvovaće 1500 učenika iz 51 srednje škole u više od 20 gradova, uz pomoć 53 mentora iz 10 kompanija.

Prošle školske godine, učenici su imali priliku da na praktičnim primerima i uz podršku poslovnih mentora nauče šta je investiranje, kako se planira kućni budžet, kako funkcionišu banke, krediti, štednja, osiguranje i još mnogo toga. Svesni značaja funkcionalnog znanja, naročito ove vrste pismenosti i njenog uticaja na donošenje kvalitetnijih odluka i budućnost mladih, Grupa za obrazovanje koju čine Dostignuća mladih u Srbiji, Nordeus fondacija, Inicijativa Digitalna Srbija i Centar za promociju nauke, nastavlja sprovođenje ovog programa u još više škola i uz podršku 10 partnera iz sektora bankarstva, osiguranja i telekomunikacija – A1 Srbija, Banka Intesa, ProCredit banka, OTP banka, Telekom Srbija, UniCredit banka, Erste banka, Generali osiguranje, Mastercard i Wiener Städtische osiguranje.

Pilot program rezultirao je uspehom – đaci su pokazali veliko interesovanje i učešće, nastavnici su dobili podršku za ovu važnu vrstu pismenosti za svoje đake i podršku privrede, a mentori se povezali sa mladima i dobili bolji uvid u to kako oni razmišljaju. Ovo su bili dovoljni razlozi da program dobije svoj još kvalitetniji i obimniji nastavak.

Nakon realizovanog treninga za mentore iz kompanija i nastavnike iz cele zemlje, niz radionica biće održan u periodu od decembra do marta, kada oni zajedno ulaze u učionice i prenose znanje i svoje iskustvo mladima, upoznaju ih sa svojim zanimanjima i odgovoraju na sva njihova pitanja i dileme. Učenici će učestvovati u radionicama koje će obraditi planiranje kućnog budžeta, kvizovima kroz koje će upoznati osnovne finansijske pojmove, kao i studijama slučaja tokom kojih će saznati šta je to investiranje i kako funkcioniše. 

Kako za đake, tako i za profesore, iskustvo rada sa predstavnicima kompanija, bilo je jedinstveno i korisno. Biznis mentori su uspeli da primere iz svakodnevice, kada je reč o finansijskim odlukama, približe đacima na inovativan i praktičan način. Pored toga, profesionalci su imali priliku da steknu uvid u to kako mladi razmišljaju i koja su njihova interesovanja.

“Postali smo mnogo svesniji kako život funkcioniše i kako treba da razmišljamo za budućnost, ali i kako da budemo bolja podrška svojim porodicama. Za neke finansijske pojmove ili odluke smo čak mi postali ti koji edukujemo svoje roditelje ili bake i deke”, izjavila je jedna od učenica, učesnica pilot programa Finansijska pismenost.

Funkcionalna znanja, poput finansijske pismenosti, u velikoj meri utiču na kvalitet odluka u svakodnevnom životu, pa tako i na sam kvalitet života. Što ranije budu dostupna mladim ljudima, to su njihove šanse za uspeh u životu veće. Ova znanja i veštine se već nalaze u privredi, među stručnjacima različitih zanimanja, a ovaj program je odličan primer kako se mogu podeliti i biti odlična nadogradnja formalnom obrazovanju u školama svih profila u zemlji.