Zaječar je prve srede u decembru bio prestonica srednjoškolskog preduzetništva i domaćin regionalnog takmičenja Poslovni izazov koji je okupio 75 učenika iz 11 srednjih škola i 6 gradova. Učenici podeljeni u 15 timova imali su isti zadatak: da osmisle proizvod ili uslugu koja će pomoći Zaječaru i Gitarijadi da se duboko ucrtaju na mapu najvećih evropskih muzičkih festivala.

Titulu šampiona istočne Srbije poneo je tim br. 1 koji je osmislio reciklomat koji bi ljubiteljima muzike koji recikliraju donosio posebne pogodnosti na festivalu. Ovu sjajnu ekipu čine:

Pavle Radulović – Gimnazija “Mile Arsenijević Bandera”, Majdanpek
Natalija Trifunović – Tehnička škola, Zaječar
Jana Velkanović – Srednja škola “Nikola Tesla”, Boljevac
Nikola Živković – Ekonomsko trgovinska škola, Zaječar
Nevena Marinković – Tehnička škola, Knjaževac

Vicešampionsku poziciju zauzeo je tim 2 koji je osmislio platformu koja korisnicima omogućava izbor izvođača koji će učestvovati na festivalu. Fenomenalna petorka koja stoji iza ove ideje je:

Jovana Jovanović – Medicinska škola, Zaječar
Mina Milenković – Knjaževačka gimnazija, Knjaževac
Tijana Trailović – Gimnazija “Mile Arsenijević Bandera”, Majdanpek
Strahinja Milenović – Srednja škola “Nikola Tesla”, Boljevac
Stefan Živković – Tehnička škola, Zaječar

Bronzanu medalju poneo je tim 6 koji će posetiocima festivala ponuditi VIP pristup, ekskluzivne bekstejdž ture, sastanke sa izvođačima, posebne radionice i limitirana izdanja suvenira. Ekipa koja stoji iza ove ideje je u sledećem sastavu:

Anđa Nikolić – Medicinska škola, Zaječar
Marina Jovanović – Mašinsko-elektrotehnička škola, Bor
Uglješa Ristić – Ekonomsko trgovinska škola, Zaječar
Teodora Stefanović – Gimnazija “Mile Arsenijević Bandera”, Majdanpek
Sava Milivojević – Knjaževačka gimnazija, Knjaževac

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na sedam regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 700 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ministarstva turizma i omladine, NCR fondacije, UniCredit fondacije i Univerziteta Metropolitan.