Tim koji je osmislio ideju o proizvodnji bežičnih slušalica koje prigušuju buku osvojio je prvo mesto na regionalnom takmičenju beogradskih srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 9. novembra.

Takmičenje je okupilo 105 učenika iz 31 srednje škole sa teritorije Beograda. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će rešiti problem buke u velikim gradovima. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo tim koga su činili učenici Geodetske škole, Srednje škole u Barajevu, Četvrte gimnazije, Tehničke škole Železnik i Matematičke gimnazije.

Našli smo rešenje koje će pomoći tišini da se ušunja u živote ljudi.Mini Silent je proizvod koji prepoznaje jačinu zvuka preko mikrofona i u momentu kada zvuk dostigne neželjenu jačinu proizvod prigušuje buku pomoću aktivne zaštite. Jačinu zvuka koji emituje bubica je moguće podesiti pomoću senzora na dodir koji se nalazi na samom uređaju”, objašnjavaju Milica. Mihajlo, Selena, Miloš i Sonja – članovi pobedničkog tima.

Učenike su ocenjivali članovi žirija u sastavu:

Jovana Vraneš – kompanija Nestle

Valentin Konja – kompanija NCR

Svetlana Bunčić – UniCredit banka

Lazar Mićić – Univerzitet Metropolitan

Katarina Todorović – kompanija Carmeuse

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Prvo mesto osvojio je tim broj 5 koji su osmislili bežične slušalice koje automatski prepoznaju buku i prigušuju je tako da u miru možete nastaviti svoje aktivnosti. Ovu fantastičnu petorku činili su:

Milica Jelić (Srednja škola, Barajevo)

Mihajlo Vučković (Tehnička škola “Železnik”)

Selena Toković (Matematička gimnazija)

Miloš Aleksić (Geodetska tehnička škola)

Sonja Mudrić (Četvrta gimnazija)

Drugo mesto zauzeo je tim broj 12 koji je problem zvučnog zagađenja rešio pravljenjem prigušivača za motorna vozila. Tim su činili:

Anja Miletić (Deseta gimnazija)

Aleksandra Stanisavljević (Srednja turistička škola)

Emily Uddin (Hemijsko-prehrambena tehnološka škola)

Aleksandar Urošević (Peta ekonomska škola “Rakovica”)

Anđela Nedeljković (Trgovačka škola)

Treće mesto osvojio je tim broj 9 koji su osmislili zavesu od recikliranih i ekoloških materijala za redukovanje buke. Tim su činili:

Milica Samardžija (Deseta gimnazija)

Milka Maksimović (Medicinska škola Zvezdara)

Andrej Radovanović (Treća gimnazija)

Anđela Petrović (Srednja škola, Barajevo)

Mina Maričić (Filološka gimnazija)

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR Fondacije, UniCredit banke, kompanije Nestle i Univerziteta Metropolitan.