Ideja učenica iz Novog Sada o plasiranju web sajta koji bi sadržao relevantne i detaljne informacije o srednjim školama u Srbiji, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca Vojvodine u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom onlajn u sredu i četvrtak.

Takmičenje je okupilo učenike iz 12 srednjih škola, i to iz Bača, Bačke Palanke, Inđije, Kikinde, Novog Sada, Pančeva, Sente, Sombora, Stare Pazove, Titela i Vršca. Timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će u eri lažnih vesti omogućiti ljudima da dođu do tačnih i proverenih informacija. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove i video prezentacije za svoje ideje koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija.

Pobedu je odneo tim koga su činile učenice Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” u Novom Sadu – Mina Despotov, Ivana Pota i Olivera Joksimović.

Svaka škola na svom sajtu ima površne informacije koje uglavnom služe da stvore pozitivan utisak, a niko zapravo nema realnu sliku sadašnjih i budućih učenika, njihovih utisaka i iskustava sa realnim zahtevima koji ih očekuju. Naša misija je da to sve objedinimo, jer su tačne informacije jedine relevantne i to je ono što je nedostajalo nama, a i svim učenicima koji se nađu na pragu upisa u srednju školu”, objašnjavaju Mina, Ivana i Olivera.

Drugo mesto osvojio je tim “IgnOr” iz Poljoprivredne škole u Baču, dok je treće mesto pripalo timu “IDLT – Istraži da li je tačno” koga čine učenici Računarske gimnazije “SMART” u Novom Sadu.

Žiri koji je odlučivao o pobednicima bio je u sledećem sastavu:

Marija Milojić Stanojević – Metropolitan Univerzitet

Stojan Majstorović – UniCredit Banka

Dimitrije Milenković – Interventure

Pavle Zlatić – USAID projekat jačanja okruženja za održivost medija

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku svake školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.


Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.