Ideja o postavljanju podnih obloga i kanti koji na osnovu velikog prometa ljudi i buke transformišu kinetičku energiju u električnu, smanjujući tako ekološki otisak masovnih događaja, osvojila je prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 6. i 7. februara u Beogradu.

Takmičenje je okupilo 100 učenika iz 76 srednjih škola iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima održanim prošle godine. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja će pomoći da Beogradski maraton postane događaj sa što manjim ekološkim otiskom.  Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnim prezentacijama predstavili članovima žirija u sledećem sastavu:

  • Jelena Janković, UniCredit Banka
  • Dragojla Vukojičić, Carmeuse
  • Vladan Madić, Univerzitet Metropolitan
  • Darko Habuš, Beogradski maraton

Pobedu je odneo tim br. 6 koga su činili:

Nina Đokić – Medicinska škola, Užice

Bogdan Popović – Trgovinsko-ugostiteljska škola “Toza Dragović, Kragujevac

Mina Maričić – Filološka gimnazija, Beograd

Danilo Arsić – Gimnazija, Prokuplje

Viktorija Gajić – Poljoprivredna škola, Futog

Srebrnu medalju na takmičenju osvojio je tim br. 19 koji je osmislio ideju o proizvodnji i distribuciji inovativnih biorazgradivih kapsula ispunjenih vodom ili sportskim napicima. Članovi tima su:

Angelina Jelena Jelić – Medicinska škola “7. April”, Novi Sad

Petra Babić – Matematička gimnazija, Beograd

Tamara Vučan – Ekonomsko-trgovinska škola „Paja Marganović“, Pančevo

Aleksa Stupić – Medicinska škola, Užice

Stefan Živković – Tehnička škola, Zaječar

Na postolje za treće mesto popeo se tim br. 8 sa idejom o inovativnim pločama sa senzorima postavljenim duž maratonskih staza, čija energija koja se ne potroši tokom maratona ide u cink-promidne baterije. Petorka koja je činila ovaj tim je:

Jana Joksimović – Medicinska škola “Sestre Ninković”, Kragujevac

Marta Grujić – Deveta gimnazija, Beograd

Jana Velikanović – Srednja škola “Nikola Tesla”, Boljevac

Luka Vasilić – Medicinska škola “ Stevica Jovanović“, Pančevo

Pavle Kostić – Tehnička škola “Rade Metalac”, Leskovac

Četvrto mesto osvojio je tim br. 13 i ideja o proizvodnji biorazgradivih flašica za vodu od šećerne trske. Ovaj tim činili su:

Mina Milenković – Gimnazija, Knjaževac

Tea Milošević – Trgovačka škola, Beograd

Maša Milutinović – Srednja škola “Dobrica Erić”, Knić

Marko Miljojković – Medicinska škola “dr Aleksa Savić”, Prokuplje

Pavle Stojanac – Medicinska škola „Draginja Nikšić“, Sremska Mitrovica

Četiri prvoplasirana tima sa ovog takmičenja u aprilu će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana koji će ove godine biti održan u Hrvatskoj. Tamo će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po 4 učenika iz svake zemlje.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre 15 godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na sedam regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 700 učenika iz 120 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAIDNCR fondacije, UniCredit fondacije, kompanije CarmeuseUniverziteta Metropolitan.