5 regionalnih takmičenja učeničkih kompanija biće održano u martu 2024. godine na kojima će biti izabrano 20 najboljih kompanija koje će učestvovati na nacionalnom finalu.

Sve učeničke kompanije koje se u toku školske 2023/2024. godine registruju na onlajn platformi www.ucenicka kompanija.rs mogu da učestvuju na jednom od pet regionalnih takmičenja koja će biti održana u martu. Ukoliko niste sigurni kom regionu pripada vaša škola, proverite na mapi OVDE

REGIONALNA TAKMIČENJA UČENIČKIH KOMPANIJA 

  • JUGOISTOČNA SRBIJA – Niš: ponedeljak, 11. mart, tržni centar Delta Planet (rok za kompanijski izveštaj: 4. mart)
  • GRAD BEOGRAD – Beograd: petak, 15. mart, tržni centar BIG Fashion (rok za kompanijski izveštaj: 7. mart)
  • VOJVODINA – Novi Sad: sreda, 20. mart, tržni centar BIG (rok za kompanijski izveštaj: 13. mart)
  • JUGOZAPADNA SRBIJA – Kragujevac: sreda, 27. mart, tržni centar BIG Fashion (rok za kompanijski izveštaj: 20. mart)
  • CENTRALNA SRBIJA – Kragujevac: četvrtak, 28. mart, tržni centar BIG Fashion (rok za kompanijski izveštaj: 20. mart)

Regionalna takmičenja učeničkih kompanija su sajamskog karaktera, svaki tim dobija štand u tržnom centru i zauzima svoju poziciju predstavljajuću proizvode i usluge koje su učenici razvili u tekućoj školskoj godini. Pored sajamskog predstavljanja, timovi prilažu kompanijski izveštaj koji je ujedno i prvi susret članova žirija sa učeničkom kompanijom. Smernice za pisanje kompanijskog izveštaja možete pogledati OVDE. Jedan tim na takmičenju predstavlja 5 učenika i nastavnik mentor.

Kao i prethodnih godina program Učenička kompanija nalazi se na zvaničnom Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod nazivom Smotra učeničkih kompanija Srbije u školskoj 2023/2024. godini. 

Kriterijumi za ocenjivanje kompanija na takmičenjima:

PREDSTAVLJANJE KOMPANIJE TOKOM SAJMA

–          Izgled i uređenje štanda
–          Originalnost proizvoda/usluge
–          Timski duh
–          Prodajne veštine i nivo znanja i proizvodu/usluzi
–          Jedinstvenost ponude

KOMPANIJSKI IZVEŠTAJ

–          Jasnoća i razumljivost izveštaja
–          Kvalitet razrade performansi izveštaja (marketing, finansije i drugo)
–          Demonstracija stečenih znanja
–          Potencijal kompanije za realizaciju budućih aktivnosti

Na svakom regionalnom takmičenju žiri će izabrati 4 najbolje učeničke kompanije iz tog dela Srbije koje će se direktno plasirati na Nacionalno takmičenje koje će biti održano od 19. do 21. maja u Beogradu. Pobednik na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju u julu 2024. godine na Siciliji.

Zahvaljujemo se našim partnerima na finansijskoj podršci u realizaciji takmičenja i programa Učenička kompanija – Američka agencija za međunarodni razvoj USAIDNCR fondacija, UniCredit fondacija i Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Hvala i kompanijama koje su obezbedile biznis mentore učeničkim kompanijama i tako omogućile razmenu iskustava i veština između predstavnika poslovnog sektora i učenika. Kompanije koje učestvuju u programu mentorstva su: NCR Voyix, NCR Atleos, Telekom SrbijaBanca IntesaGenerali osiguranje SrbijaOTP Banka, Serbian City Club i Wiener Stadtische.