Jedanaesto po redu, međunarodno takmičenje Poslovni izazov zapadnog Balkana okupilo je učenike srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Ovo trodnevno takmičenje u preduzetničkim veštinama održano je od 25. do 27. aprila 2023. godine u Ulcinju.

Takmičenje je okupilo 80 učenika iz 55 srednjih škola, koji su pobedili na regionalnim i nacionalnim takmičenjima održanim u četiri zemlje u ovoj školskoj godini, u konkurenciji od više od 1200 učenika.

Prvog dana takmičenja, učenici su imali priliku da se upoznaju kroz niz zabavnih i edukativnih aktivnosti a uveče su podeljeni u 20 mešovitih timova i svi su dobili isti zadatak: da osmisle proizvod ili uslugu koja će u eri veštačke inteligencije očuvati neke osnovne ljudske veštine.

Četvoro učenika koji formiraju jedan tim dolaze iz četiri zemlje i nisu se poznavali pre početka takmičenja, što je činilo izazov još većim. Drugog dana su razvijali svoje poslovne ideje uz podršku mentora sa Univerziteta Donja Gorica i iz Alumni kluba Dostignuća mladih, a u četvrtak su žiriju prezentovali svoje biznis planove nakon čega je organizovana dodela nagrada pobednicima.

Žiri je bio u sledećem sastavu:

Dražen Davidović – NESTLE Crna Gora

Ana Šatović – Privatna gimnazija i Ekonomska škola “Katarina Zrinski”, Zagreb

Azra Nizić – Institut za preduniverzitetsko obrazovanje kantona Sarajevo

Violeta Stevović – Edukativni centar Kruševac

Na pobedničko postolje popeo se tim broj 16 koji je osmislio ChatZ platformu za pronalaženje radnika i pružanje najbolje usluge zainteresovanim korisnicima. Tim su činili:

Mina Milenković (Gimnazija, Knjaževac SRB)

Mileva Gojković (Ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić CG)

Ilhan Muftić (I gimnazija, Sarajevo BiH)

Lea Jakobek (Srednja škola, Našice HR)

Drugo mesto osvojio je tim broj 11 koji je predstavio personalizovanog ličnog asistenta – Deskty-a, čiji je zadatak da prati navike, potrebe i želje korisnika kako bi se na najbolji način pratio njihov lični napredak. Tim su činili:

Sara Rastović (Ekonomska i birotehnička škola, Bjelovar HR)

Adnan Tanović (Gimnazija Dobrinja, Sarajevo BiH)

Sonja Mudrić (Četvrta gimnazija, Beograd SRB)

Ksenija Stamenković (Gimnazija, Cetinje CG)

Treće mesto pripalo je timu broj 1. Iva, Sara, Filip i Michelle osmislili su aplikaciju koja bi povezala psihologe i njihove korisnike uz pomoć veštačke inteligencije.

Iva Pavlović (Gimnazija, Banjaluka BiH)

Filip Femić (Elektroekonomska škola, Bijelo Polje CG)

Sara Veljković (Srednja škola, Batočina SRB)

Michelle Riter (Ekonomska i birotehnička škola, Bjelovar HR)

Nastavnici iz četiri zemlje koji su bili u pratnji učenika imali su tokom takmičenja priliku da se upoznaju, razmene iskustava i razmotre mogućnosti saradnje.

Cilj ovog takmičenja je da razvijanjem komunikacijskih i prezentacijskih veština, učenici steknu samopouzdanje, a razvijanjem ideje od “nule” do biznis plana učenici postaju svesni svojih mogućnosti i tako unapređuju svoj preduzetnički duh. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoja i NCR fondacije, i podršku partnerskih organizacija iz regiona: Studentski biznis centar (Crna Gora), Inkubator Munja (Bosna i Hercegovina) i Grupa Zrinski (Hrvatska).