Ideja o aplikaciji za mobilne telefone koja omogućava gledaocima da u realnom vremenu nagađaju ishod utakmica i osvajaju nagrade, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Beogradu.

Poslovni izazov je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine is porta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.

Takmičenje je okupilo 110 učenika iz 32 srednje škole iz beogradskih opština. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja će doprineti povećanju broja gledalaca sportskih događaja. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija u sastavu:

Dušan Marković, UniCredit Bank

Aleksandar Jankulović, Univerzitet Metropolitan

Miloš Šaranović, televizija O2

Miloš Žikić, Spice Factory

Pobedu je odneo tim br. 19 koga su činili:

Momčilo Adamović (Medicinska škola „Nadežda Petrović“)

Bogdan Ristić (Četvrta gimnazija)

Mina Đokić (Deveta gimnazija)

Milica Adamović (Druga ekonomska škola)

Marko Gligorijević (Šesta gimnazija)

Mentor tima: Sanja Medaković Ivanović, UniCredit banka

Drugo mesto pripalo je timu br. 11:

Anđela Kanjo (Gimnazija, Mladenovac)

Simona Ristović (Medicinska škola Zvezdara)

Andrea Sokola (Ekonomska škola “Nada Dimić”)

Nevena Milenković (Peta ekonomska škola Rakovica)

Danilo Ralević (Računarska gimnazija)

Mentor tima: Zlatko Veljović, UniCredit Bank

Treće mesto “otišlo je u ruke” tima br. 17:

Anita Vojinović (Trgovačka škola)

Andrea Ivanović (Farmaceutsko-fizioterapeutska škola)

Aleksa Milošević (Tehnička škola)

Nikola Milosavljević (Zemunska gimnazija)

Mentor tima: Sanja Medaković Ivanović, UniCredit banka

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2020. u Zagrebu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.