Ideja o softveru za mobilne telefone koji onemogućava upotrebu tastature telefona u toku vožnje, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 11. decembra u Novom Sadu.

Poslovni izazov je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.

Takmičenje je okupilo 120 učenika iz 38 srednjih škola iz Alibunara, Bača, Bačke Palanke, Bačke Topole, Inđije, Kikinde, Novog Bečeja, Novog Sada, Pančeva, Pećinaca, Rume, Sente, Sombora, Sremske Mitrovice, Sremskih Karlovaca, Stare Pazove, Subotice, Šida, Vršca i Zrenjanina. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja će doprineti povećanju sigurnosti u jednom od saobraćajnih sistema. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija u sastavu:

Radovan Dragaš, UniCredit Bank

Bojana Domazet, Univerzitet Metropolitan

Nevena Marinković, Eryce

Pobedu je odneo tim br. 14 koga su činili:

Maksim Antonić (Gimnazija, Sremski Karlovci)

Dušan Bajić (Saobraćajna škola “Pinki”, Novi Sad)

Milica Stojnović (Srednja škola “Dr Đorđe Natošević”, Inđija)

Ivona Jovanović (Tehnička škola “Milenko Verkić Neša”, Pećinci)

Matija Milovanović (Školski centar “Nikola Tesla”, Vršac)

Mentor tima: Mirela Vasić, UniCredit banka

Drugo mesto pripalo je timu br. 6:

Srđan Konstantinović (Gimnazija “Sava Šumanović”, Šid)

Aleksandar Krajačević (Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”, Novi Sad)

Katarina Bugarin (Ekonomsko-trgovinska škola “Paja Marganović”, Pančevo)

Filip Bertran (Poljoprivredna škola, Bač)

Vanja Horvat (Srednja poljoprivredno-prehrambena škola, Sombor)

Mentor tima: Sara Broćić, Univerzitet Metropolitan

Treće mesto “otišlo je u ruke” tima br. 4:

Maja Varga (Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”, Novi Sad)

Tijana Gerin (Ekonomska škola, Sombor)

Aleksandra Akšamović (Gimnazija “Sava Šumanović”, Šid)

Dimitrije Maravić (Računarska gimnazija “SMART”, Novi Sad)

Ilija Dimić (Poljoprivredna škola, Bač)

Mentor tima: Aleksandra Pantić, Shyft

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2020. u Zagrebu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.