Ideja učenika iz Lazarevca o plasiranju softvera koji bi predstavljao “inteligentnog ličnog asistenta” i pomagao deci pri učenju u onlajn okruženju, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca iz beogradskih opština u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom onlajn u sredu i četvrtak.

Takmičenje je okupilo učenike iz 15 srednjih škola a timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će unaprediti onlajn učenje. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove i video prezentacije za svoje ideje koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija.

Pobedu je odneo tim koga su činili učenici Tehničke škole “Kolubara” u Lazarevcu – Stefan Ignjatović, Filip Milovanović, Kristina Nikolić, Zorana Milanović i Kosta Pavlović.                  

Profesori nisu roboti koji su dostupni na mreži 24/7. Međutim, naš softver jeste. Kako bi olakšali rad i nastavnika koji su pretrpani i preopterećeni, a i nama pružili jos kvalitetnije obrazovanje i pojašnjenje svih nedoumica vezanih za nastavnu jedinicu došli smo na ovu ideju. Ne zamenjujemo nastavnike koji rade svoj posao, jer „živa reč je ipak živa reč“, već im pružamo pomoć u vidu „inteligentnog ličnog asistenta”, objašnjavaju članovi pobedničkog tima.

Drugo mesto osvojio je tim “United School” iz Četvrte beogradske gimnazije, dok je treće mesto pripalo timu “EduBook” koga čine učenici Gimnazije u Mladenovcu.

Učenike je ocenjivao žiri panel u sledećem sastavu:

Marija Milojić Stanojević – Metropolitan univerzitet

Novak Lučić – UniCredit Banka

Mladen Mijuš – Interventure

Marijana Marinković – Privredna komora Srbije

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku svake školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.


Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.