Od momenta kada se prvi put susretnemo sa vama na takmičenjima, do momenta kada se radujemo vašim uspesima i karijernim usponima – organizacija Dostignuća mladih u Srbiji ponosna je na nekadašnje polaznike programa, sada članove Alumni kluba, koji su nakon srednje škole i uspeha u našim programima – doživeli uspehe i na poslovnim poljima.

Naš današnji sagovornik je Jovan Đukić koga je karijera odvela u pravcu avio industrije – a kompanije Etihad Airways, AirSerbia, Eurowings GBMH su neka od zvučnih imena koja danas obeležavaju njegov CV. Jovana smo upisali u naš Alumni leksikon, a on nam je pričao o važnim stvarima: počecima, razvoju ali i onome što bi želeo da poruči narednim generacijama. Uživajte u čitanju!

1. Kako je počela tvoja saradnja sa organizacijom Dostignuća mladih u Srbiji? Koje godine se to dogodilo?

Saradnja sa DMuS-om je „uspostavljena“ 2006. godine, kroz moje prvo DMuS iskustvo – program učeničkih kompanija, program su tada u mojoj školi vodile Biljana Nikolić i Olivera Ćaldović. Iz današnje perpsektive,  kada veliki deo života provodimo online a posebno na društvenim mrežama, deluje mi neverovatno da sam u čitavu priču upao tako što sam na oglasnoj tabli u školi video reklamni poster za program!

2. Po čemu pamtiš ovo iskustvo, da li je na neki način doprinelo razvoju tvoje karijere?

Sva DMuS iskustva pamtim po tome da sam mnogo naučio o sebi, ali ono što bih posebno izdvojio je činjenica da sam kroz ovo iskustvo doneo odluku čime želim da se bavim u budućnosti.

3. Šta smatraš najvažnijom stvari koju si naučio kroz DMuS program?

Bez konkurencije – značaj timskog rada. Ovo je posebno izraženo kod svih Alumni aktivnosti, zahvaljujući kojima sam bio deo raznolikih timova. Zajedno smo prolazili kroz različite situacije, rešavali brojne izazove pred nama, i uz to ostvarili bliska prijateljstva koja traju i dan danas.

4. Čime se trenutno baviš?

Svakodnevno jurim prilike za unapređenje prodaje dodatnih usluga na sajtu jedne avio-kompanije. Moji prijatelji moju radnu ulogu često opisuju kao „onaj koji nam poskupljuje avio-karte i spamuje nas da kupimo veći prtljag ili izaberemo sedište tokom leta“. Taj sam. Digitalac, specijalista za avio-industriju, trenutno baziran u Kelnu.

5. Poruka za nove generacije

Verujem u „learning by doing“ princip, i verujem u rast i razvoj kroz iskustva. A programi DMuS-a, i posebno Alumni aktivnosti, pružaju šansu upravo za to – da probaš nešto drugačije i novo, nešto van formalnog školskog programa, i skontaš da li se u tome pronalaziš ili ne. Nemaš šta da izgubiš, a garantujem da ćeš usput steći brdo prijatelja, ili barem stvoriti neke lepe uspomene. Za slučaj da se, kao ja, pronađeš tokom ovih aktivnosti – nikad ne zaboravi da budeš ponosan na tvoje DMuS iskustvo. Bio bi iznenađen koliko nas, u zemlji i širom sveta, deli ovo iskustvo i oseća isto što i ti. A možda, kao neki od nas, to skapiraš tokom nekog intervjua za posao ili poslovnog sastanka, kada ti se otvore neka vrata baš zbog istih tih iskustava. 😉