Nakon 6 regionalnih takmičenja Poslovni izazov, od 15. do 16. decembra održan je IZAZOV SPECIJAL koji je okupio rekordan broj učesnika – 176 učenika iz 24 grada oformilo je 39 timova.

Svi učenici su dobili isti zadatak a to je da razviju zelene ideje sa ciljem da se uspore klimatske promene.

Ovaj dvodnevni događaj počeo je predavanjem Miloša Jovića, kustosa Prirodnjačkog muzeja u Beogradu koji je učenicima i nastavnicima predstavio značaj očuvanja biodiverziteta.

Nakon predavanja učenici su nastavili rad u timovima u kojima su uz pomoć trenera radili na pronalasku najboljeg rešenja za smanjenje ekološkog otiska.

Učenike je ocenjivao žiri u sastavu:

•            Dunja Jovanović – F.fm platforma za održivu modu

•            Milica Rašković – Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022

•            Uroš Drobnjak – organizacija Connecting

•            Maša Mitrović – organizacija ASB eV

•            Milan Popović – naučni komunikator

•            Stanislava Simić – Naučno-tehnološki Park Niš

Žiri je odabrao 4 tima koja su se borila u superfinalu: tim Eko Eklipsa iz Matematičke gimnazije u Beogradu, tim REVO iz Četvrte gimnazije u Beogradu, tim Trubimo zeleno iz Srednje škole “Dragačevo” u Guči i tim HG Token iz Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu.

Pobedu je odneo tim iz Niša.

Ovaj događaj deo je programa „Mladi inovatori“, a koji sprovodi Climate-KIC ispred Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju. U Srbiji je IZAZOV Specijal realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji u partnerstvu sa organizacijama Climate Innovation Hub, Connecting i Naučno-tehnološkim parkom Niš.