U Beogradu će 20. i 21. maja biti održano Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija na kome će 20 srednjoškolskih timova iz Beograda, Zrenjanina, Batočine, Sremske Mitrovice, Žitorađe, Niša, Varvarina, Paraćina, Aranđelovca, Loznice, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Novog Sada, Ljiga i Bajine Bašte, predstaviti svoje proizvode i usluge, kao što su edukativne društvene igre, “bezbedni” novčanici, slatkiši od žira, narukvice za avanturiste, preparati za zaštitu biljaka, 3D hologrami i mnogi drugi.

OVDE POGLEDAJTE OPISE DELATNOSTI UČENIČKIH KOMPANIJA

Učenička kompanija je obrazovni program koji omogućava učenicima srednjih škola da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Na 5 regionalnih takmičenja održanih u martu širom zemlje učestvovalo je više od 100 učeničkih kompanija, a najboljih 20 plasiralo se u nacionalno finale. Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano u julu na Siciliji, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja”, naveo je Darko Radičanin, direktor organizacije Dostignuća mladih.

U ponedeljak, 20. maja, na prodajnom sajmu u tržnom centru BEO, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika. Sledećeg dana, 21. maja, učenici će se predstaviti publici i žiriju kroz scenske prezentacije a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini. Njima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, čiji je autor student vajarstva Vuk Šćepanović.

Takmičenje organizuje Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete.