Učenička kompanija „Opančići” iz Prve kragujevačke gimnazije osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija centralne Srbije održanom 28. marta. Ovi srednjoškolci su u okviru svoje kompanije bave izradom podloge za učenje osnovnih koraka kola i drugih plesova, koja kombinuje muziku i svetlosna polja. Učenici su u toku rada imali podršku nastavnica Katarine Veljković i Ane Stanković, kao i biznis mentora. Sjajni učenici iza ovog biznisa su:

Bogdan Dunjić
Marko Bogićević
Pavle Novaković
Đurđa Jevtić
Lena Stanković

Drugo mesto pripalo je kompaniji „EverGreenkoju čine učenici Srednje škole u Varvarinu koji proizvode začine od odabranih sastojaka, čije aktivne materije jačaju moć organizma da se izbori sa teškim metalima, toksinima, pesticidima i mikroplastikom. Njima su podršku u radu pružali nastavnica Daliborka Đurđević i biznis mentor Slavko Dukić iz Banca Intesa. Preduzetnici iz Varvarina su:

Sara Jovanović
Ivona Stefanović
Milica Vićentijević
Ivana Jevdosić
Marta Marinković

Učenička kompanija „KidsSync” iz Gimnazije „Miloš Savković” u Aranđelovcu osvojila je treće mesto sa razvijenom proizvodnjom različitih vrsta društveno-edukativnih igara namenjenih deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju, koje će omogućiti lakše usvajanje znanja i veština. Pomoć pri radu im je pružila nastavnica Sanja Đaković i biznis mentorka Ivana Dojčinović iz kompanije NCR Voyix. Super srednjoškolci koji čine ovaj tim su:

Anđelija Damjanović
Nevena Blagojević
Teodora Matejić
Nikolina Calasan
Jelena Marjanović

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, Beograd, jugoistočna i jugozapadna Srbija), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Na takmičenju u Kragujevcu svoje proizvode i usluge ponudilo je 15 učeničkih kompanija iz Aranđelovca, Batočine, Knića, Kragujevca, Paraćina, Požarevca, Rekovca, Svilajnca, Trstenika, Varvarina i Velike Plane, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude. Žiri je bio u sledećem sastavu:

Snežana Maksimović, Carmeuse

Marija Peković, KZM Kragujevac

Neda Bogojević Preković, Centar za obrazovanje Kragujevac

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da razviju i vode sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije na kraju školske godine.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete.