Na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugozapadne Srbije održanom 27. marta u Kragujevcu kompanija „OP Soft” iz Tehničke škole “Izudin Šušević” u Novom Pazaru osvojila je prvo mesto. Ovi srednjoškolci su u okviru svoje kompanije bave razvojem aplikacije koja omogućava korisnicima kreiranje porudžbine u restoranima putem QR koda koji se nalazi na stolovima. U toku rada im je pomagao nastavnik Rifat Ljajić i biznis mentor Boban Dukić iz kompanije NCR Atleos. Tim čine sledeći učenici:

Haris Gorčević
Erhad Mašović
Esma Tatar
Mina Borojević
Dalija Hazilović

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Wallet Alertkoju čine učenici Gimnazije „Josif Pančić” u Bajinoj Bašti koji su osmislili „bezbedan” novčanik od neprobojnog materijala sa komponentama lokatora, otiska prsta i alarma. Vetar u leđa u toku rada dali su im nastavnice Rada Tadić i Ivona Lekić i biznis mentor Milan Popović iz kompanije NCR Voyix. Ekipa čine:

Vanja Jevtić
Milica Marinković
Minja Lukić
Nikola Pajić
Viktor Avramović

Učenička kompanija „LoLa Vibe” iz Srednje škole “Sveti Sava” u Loznici osvojila je treće mesto sa razvijenom proizvodnjom sveća, sapuna, krema za ruke i balzama za usne koji kao glavni sastojak sadrže etarsko ulje lavande, koje pruža osećaj relaksacije. Nastavnica-mentorka ovog tima je Tatjana Popović a biznis mentorka Snežana Isajlović iz @mtstvojsvet. Učenici koji čine ovu kompaniju su:

Branislava Gajić
Milica Petrović
Tamara Jovanović
Jovana Vidaković
Anja Maksimović

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, Beograd, jugoistočna i centralna Srbija), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Na takmičenju u Kragujevcu svoje proizvode i usluge ponudile su 24 učeničke kompanije iz Bajine Bašte, Čačka, Guče, Kraljeva, Krupnja, Ljiga, Loznice, Malog Zvornika, Novog Pazara, Osečine, Priboja, Prijepolja, Šapca i Užica, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Žiri je bio u sledećem sastavu:

Vladan Jevtović, Carmeuse

Danijela Vulović, Unicredit banka

Slađan Jevremović, Tied Up

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da razviju i vode sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije na kraju školske godine.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete.