U Beogradu će 22. i 23. maja biti održano Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija na kome će 20 srednjoškolskih timova iz Beograda, Varvarina, Zaječara, Kragujevca, Kruševca, Lapova, Niša, Novog Sada, Pirota, Svrljiga, Sombora, Sremske Mitrovice, Čačka i Šapca, predstaviti svoje proizvode i usluge, kao što su voštane krpe, koža od jabuka, narukvice za dijabetičare, sprej protiv smrdibuba, kućice za ptice, organske kocke za supu.

Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano u julu u Istambulu, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

U ponedeljak, 22. maja, na prodajnom sajmu u tržnom centru BEO, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika. Sledećeg dana, učenici će se predstaviti publici i žiriju kroz scenske prezentacije a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini. Njima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studenta vajarstva Damjana Božovića.

Takmičenje organizuje Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, NCR fondacije i Ministarstva prosvete.