Učenička kompanija „ZaČili” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak. Ovi učenici u okviru svoje kompanije proizvode ekološki čisto i organsko sredstvo za zaštitu biljaka. Oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Istanbulu.  

Ozbiljno smo radili i apsolutno se posvetili ovom projektu. Zahvaljujemo mentoru Borku Beninu koji je bio uvek tu za nas, a posebno našem profesoru Mladenu Šljivoviću koji je verovao i bodrio nas, od početka do samog kraja. Presrećni smo! Spremamo se za Istanbul i jedva čekamo da u ovakvom takmičenju učestvujemo ponovo“, izjavili su Jovan, Anđela, Marija, Mia i Pavle – članovi pobedničke kompanije.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Bio Farm” iz Srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu sa prihranom za domaće životinje na prirodnoj bazi, dok je treće mesto pripalo učenicima iz Srednje škole u Lapovu koji su u okviru svoje kompanije „MedyCandy” proizveli narukvicu koja sadrži bombone od meda, maline i agar agara i predstavlja prvu pomoć dijabetičarima u slučaju životne ugroženosti. Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „PhytoHelp“ koji pohađaju Medicinsku školu “Draginja Nikšić” u Sremskoj Mitrovici a osmislili su aplikaciju koja omogućava brz pristup informacijama o fitopreparatima.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove. Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada, prisutnima se obratio Stefan Lazarević, generalni direktor kompanije NCR Srbija koja je pokrovitelj takmičenja.

Kompanija NCR u Srbiji zapošljava oko 5 000 ljudi, pa je samim tim i NCR Fondacija sve aktivnija u našoj zajednici. Dve strateške oblasti u koje NCR fondacija ulaže širom sveta su unapređivanje STEM obrazovanja i doprinos ekonomskom razvoju. Izuzetno smo ponosni na naše partnerstvo sa organizacijom „Dostignuća mladih u Srbiji“ koja ima za cilj razvoj preduzetničkih vestina kod srednjoškolaca i osnaživanje profesora da te veštine razvijaju. Uživali smo u radu sa učenicima i razmeni ideja, znanja i iskustava i radujemo se narednom projektu.“

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

U radu ih usmeravaju nastavnici i poslovni mentori koji učenicima pomažu da naprave prve preduzetničke korake deleći svoje znanje, iskustvo i savete. Ove godine, u programu mentorstva učeničkih kompanija učestvovali su zaposleni iz A1, Banca Intesa, Generali osiguranje, Mastercard, NCR, OTP banka, Telekom Srbija i Wiener Stadtische osiguranja.

Žiri koji je ocenjivao učeničke kompanije bio je u sledećem sastavu:

Sanja Balabanov          Nestle Adriatic

Danijela Vučićević       Centar za promociju nauke

Milica Rašković            Novi Sad – Evropska prestonica kulture

Rastko Popović             Američka agencija za međunarodni razvoj USAID Srbija

Violeta Žigić                  Carmeuse

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, NCR fondacije i Ministarstva prosvete.