Tehnička škola u Knjaževcu osnovana je 6. juna pre više od 90 godina. Simbolično, na godišnjicu osnivanja škole, Grupa za obrazovanje otvorila je učionicu budućnosti u kojoj će učenici zajedno sa nastavnicima moći da uče kroz iskustvo i inoviraju.


Nakon nedavnog otvaranja učionice budućnosti u Ruskom Krsturu, predstavnici Grupe za obrazovanje posetili su Tehničku školu u Knjaževcu, u kojoj će učenici od sada imati priliku da kroz aktivnosti u Mejkers labu razvijaju interesovanje za nauku, istraživanje i stiču veštine u oblasti inovacija, preduzetništva, nadograde timski duh i povežu se sa drugim školama, privredom i građanskim inicijativama. U jedinoj stručnoj školi u Knjaževcu svi prisutni su pored novog Mejkers laba mogli da vide i trening centar škole koji se nalazi pored novoopremljenog prostora.

Povezivanje sa naukom, privredom i savremeni trendovi

U svojoj tradiciji dužoj od 90 godina, Tehnička škola u Knjaževcu konstantno je razvijala saradnju sa lokalnom zajednicom i privredom. Takođe, podrška različitih organizacija i privrede rezultirala je inovativnim programima, nagradama i saradnjama. Jedna od takvih je saradnja sa organizacijom Dostiguća mladih u Srbiji. Odlični rezultati koji su timove učenika plasirali na takmičenja poput Nacionalnog takmičenja Poslovni izazov i Poslovni izazov zapadnog Balkana, doneli su školi i đacima znanje, iskustva ali i investicije. U poslednjih pet godina u školi su realizovana značajna ulaganja. Neka od njih su sportski pod u fiskulturnoj sali, kožarska radionica opremljena savremenim mašinama i nameštajem, specijalizovana računarska laboratorija, a u svim učionicama i biblioteci stvoreni su uslovi za realizaciju multimedijalne nastave. U školi se realizuje više od 180 časova različitih računarskih predmeta, čiji je kvalitet 2020. godine unapređen opremanjem jednog od računarskih kabineta sa 15 novih računara. Otvaranjem Mejkers laba, škola će biti bogatija i za lasersku CNC mašinu, 3D štampač, komplet za robotiku i drugu opremu, ali i programe koji se u njemu realizuju.

O školi i značaju Mejkers laba za njen rad govorili su i Ivan Amon, direktor škole i Sanja Markulin, nastavnica stručnih predmeta ekonomske i turističke struke i koordinatorka Mejkers laba. O dugogodišnjoj saradnji ove škole i lokalne samouprave govorila je Marija Jelenković, zamenica predsednika opštine Knjaževac.

U ime Grupe za obrazovanje prisutnima su se obratili Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji, Danijela Vučićević, rukovoditeljka za programske aktivnosti Centra za promociju nauke i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije. 

„Godinama unazad, Tehnička škola u Knjaževcu jedna je od najaktivnijih škola u našim programima preduzetničkog obrazovanja čemu svedoče brojna priznanja učenicima i nastavnicima. Zato mi je izuzetno drago što smo danas u prilici da odamo priznanje i samoj školi kroz opremanje prostora koji će buduće generacije ohrabriti u njihovim preduzetničkim inicijativama a nastavnicima olakšati uvođenje inovativnih nastavnih metoda“, istakao je Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji

Centralna tema inicijative Mejkers labova je udruživanje svih delova društva za bolje obrazovanje narednih generacija, kao jednog od ključnih načina za napredak i održivost celog društva. U tome primerom vode i neke od kompanije koje su ove godine pridružile i udružile kao nacionalni partneri, kako svojim znanjem, tako i proizvodima. To su kompanije Henkel, Tarkett i Roma company koji na ovaj način pomažu da učenici i nastavnici rade u što kvalitetnijim uslovima. Izgradnju mreže Mejkers labova u školama širom Srbije finansijski podržava i NCR fondacija.

Škola koja postavlja standarde u regionu i šire

Od svog osnivanja, škola neprekidno ide u korak sa savremenim tendencijama u obrazovanju, menja se i razvija, uvodi nove struke i obrazovne profile, sa ciljem odgovora na potrebe lokalne sredine i regiona. Učenici su učestvovali u brojnim međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, u okviru kojih su osvajali prizanja ali i razvijali savremene pristupe rešavanju problema i realizaciji ideja kroz aktivnosti i rad sa vršnjacima iz cele Srbije ali i inostranstva. Međunarodni obrazovni Erazmus+ projekti učenicima i nastavnicima omogućili su da zakorače u svet obrazovanja van granica Srbije, ali i da ga dovedu u Knjaževac i Tehničku školu. Povezivali su se sa školama iz Bugarske, Portugalije, Rumunije i Italije. Učenici i nastavnici putovali su u Italiju i Portugaliju, družili se i učili, a prošle godine đaci i nastavnici iz ovih zemalja posetili su Knjaževac. Škola na taj način gradi jedinstvena iskustva za svoje đake ali i svetske trendove u oblasti obrazovanja približava lokalu.

Mejkers lab biće mesto na kome će se okupljati i u kome će stvarati učenici ne samo Tehničke škole, već i učenici Knjaževačke gimnazije i svih osnovnih škola u opštini. Mesto u kome će učenici svoja teorijska znanja pretočiti u inovativne ideje, praktične radove i finalne proizvode, i u kome će nastajati nove učeničke kompanije i rađati se mladi preduzetnici. I ono što je možda i najvažnije, nadamo se da će ovo biti jedan od značajnijih činioca koji će doprineti ostanku mladih ljudi u Knjaževcu, jer nas ovaj Mejkers lab stavlja na mapu malobrojnih škola u Srbiji koje u ovom trenutku imaju ovakve najsavremenije uslove za rad i stvaranje.”, izjavio je Ivan Amon, direktor Tehničke škole u Knjaževcu.