Ideja o plasiranju koncepta “escape room” u domaće hotele odnosno uređivanje hotelskih soba u stilu interaktivnih igara, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 16. oktobra u Leskovcu.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.

Takmičenje je okupilo 130 učenika iz 30 srednjih škola iz jugoistočne Srbije, i to: Aleksinca, Babušnice, Bojnika, Bujanovca, Kuršumlije, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći hotelima da se istaknu među rastućom konkurencijom u privatnom smeštaju. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija u sastavu:

Predrag Mitrović, UniCredit Bank

Ana Pecarski, D Cloud

Olivera Canić, ProAktiv

Goran Stamenović, Univerzitet Metropolitan

Pobedu je odneo tim br. 15 koga su činili:

Milica Stanković  (Bojnik, Tehnička škola „Boško Krstić“)

Sara Milosavljević  (Kuršumlija, Ekonomsko-tehnička škola)

Miloš Krstić  (Niš, Gimnazija „9.maj“)

Mladen Milošević (Leskovac, Tehnička škola “Rade Metalac”)

Mentor tima: Ivica Ilić, UniCredit Bank

Drugo mesto pripalo je timu br. 12:

Kristina Živković  (Niš, Gimnazija “Bora Stanković”)

Đorđe Manić  (Pirot, Tehnička škola)

Danica Đorđević  (Babušnica, Srednja škola)

Veljko Nikolić  (Vranje, Ekonomsko-trgovinska škola)

Andrijana Đorđević  (Leskovac, Tehnička škola “Rade Metalac”)

Mentor tima: Đorđe Simonović, UniCredit Banka

Treće mesto “otišlo je u ruke” tima br. 24:

Jana Ilić  (Svrljig, Srednja škola “D.T.Dragoš)

Anđela Petković  (Žitorađa, Srednja škola)

Teodora Stošić  (Leskovac, Ekonomska škola “Đuka Dinić)

Anđela Stojiljković  (Leskovac, Trgovinsko-ugostiteljska škola)

Nikola Jezdimirović  (Niš, Ekonomska škola)

Mentor tima: Ivica Ilić, UniCredit banka

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2020. u Zagrebu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Sve fotografije sa takmičenja možete pogledati OVDE.