Regionalno takmičenje učeničkih kompanija Vojvodine održano je 20. marta u Novom Sadu a svoje proizvode i usluge ponudilo je 20 srednjoškolskih timova iz Bačke Palanke, Vršca, Zrenjanina, Inđije, Novog Sada, Ruskog Krstura, Sremske Mitrovice, Subotice, Šida i Titela.

Učenička kompanija „EcoEarth” iz Ekonomske škole „9. maj” u Sremskoj Mitrovici osvojila je prvo mesto, a ovi srednjoškolci se bave proizvodnjom komposta i tečnosti za zaštitu biljaka od insekata na organskoj bazi. U radu im je pomagala nastavnica Nataša Ordagić kao i biznis mentorka Dragana Knežević iz Banca Intesa a ovu sjajnu ekipu čine:

Sonja Vukašinović
Jelena Marjanović
Nina Stanar
Karolina Marčok
Biljana Čanadžija

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Black Outkoju čine učenici Zrenjaninske gimnazije koji su osmislili društvenu igru čiji je cilj da mlade osvesti o svim problemima koji se javljaju kao posledica zavisnosti od opijata. Njih je u radu vodio nastavnik Edi Daruši dok im je pomoć pružio biznis mentor Zoran Karić iz Telekom Srbija, a učenici koji čine ovu kompaniju su:

Mateja Frank
Mihailo Manigodić
Daruši Marija
Matija Gogić
Milica Danikov

Učenička kompanija „Plastic Revived” iz Gimnazije „Isidora Sekulić” u Novom Sadu osvojila je treće mesto sa razvijenom proizvodnjom privezaka za ključeve koji mogu da služe i kao držači za telefone. Nastavnica koja ih je vodila u ovom procesu je Ljiljana Nikolić dok je biznis mentorka bila Ivana Pantelić iz kompanije Telekom Srbija
Kompaniju čine:

Marko Tomović
Sofija Nikolić
Luka Dulina
Sara Mrđen
Maksim Stojković

Žiri koji je na takmičenju ocenjivao kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude bio je u sledećem sastavu:

Violeta Žigić, kompanija Carmeuse

Marija Radojčić, Novosadski noćni bazar

Marijeta Lazor, Novosadski sajam

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Beograd, jugoistočna, jugozapadna i centralna Srbija), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije, UniCredit fondacije i Ministarstva prosvete.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da razviju i vode sopstvene kompanije, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije na kraju školske godine.