Učenička kompanija „OutMark” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu od 19. do 21. maja. Pet srednjoškolki u okviru ove kompanije proizvode multifunkcionalne narukvice namenjene avanturistima koje čine boravak u prirodi sigurnijim.  One će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano na Siciliji.  

Narukvice sadrže kopče sa različitim dodacima poput: kresiva za potpalu vatre, pištaljke, baterijske lampe, nožića, otvarača za konzerve, kompasa i NFC taga. Kao nekadašnji izviđači imale smo ideju da spojimo ljubav prema outdoor avanturama sa inovativnom tehnologijom. Veštinu pletenja unapredile smo idejom o dodacima unutar narkvica, koje bi odgovarale različitim ciljnim grupama“, izjavile su Lenka, Marija, Andrea, Dunja i Mina – članice pobedničke kompanije. Nastavnik-mentor ove kompanije je Mladen Šljivović, dok je poslovni mentor Sanja Boloban, NCR Atleos.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „KidSync” iz Gimnazije “Miloš Savković” u Aranđelovcu sa društveno-edukativnim igrama namenjenim deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju, dok je treće mesto pripalo učenicima iz Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu koji se u okviru svoje kompanije „HidroSol” bave proizvodnjom zelene energije kombinovanjem hidro i solarne energije uz potpunu automatizaciju proizvodnje.

Specijalnu UniCredit nagradu “Osnaženi za budućnost” namenjenu učeničkoj kompaniji koja je svojom inovacijom napravila razliku u zajednici, osvojila je kompanija “EKO Eksplozija” iz Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” u Nišu.

Nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Wallet Alert“ koji pohađaju Gimnaziju “Josif Pančić” u Bajinoj Bašti. Ovu nagradu dodelila je kompanija TeleGroup za uspešno kreiran glavni proizvod ovih učenika – „bezbedan“, neprobojan novčanik.

Alumni klub Dostignuća mladih dodelio je priznanje učeničkoj kompaniji „SweetNI“ (Ugostiteljsko-turistička škola, Niš) koja je na takmičenju pokazala najbolji timski duh.

Alumnisti Kristina Vukojičić, Analitičarka globalnih podataka u kompaniji Mitte, i Petar Krivokuća, doktorand i istraživač pripravnik na Katedri za biologiju Fakulteta veterinarske medicine, izabrali su 5 mladih lidera koji su na njih ostavili najjači utisak tokom takmičenja, i to su:

Minja Lukić – WalletAlert

Mina Maričić – DOST

Jana Kostić – EKO EKSPLOZIJA

Nikolina Ćalasan – KidSync

Erhad Mašović – OP Soft

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove.

Panel glavnog žirija bio je u sledećem sastavu:

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. U radu ih usmeravaju nastavnici i poslovni mentori koji učenicima pomažu da naprave prve preduzetničke korake deleći svoje znanje, iskustvo i savete.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, UniCredit fondacije, NCR fondacije i Ministarstva prosvete.