Ukoliko imate između 13 i 24 godina i dolazite iz Niša, Vranja, Leskovca, Pirota, Prokuplja, Kuršumlije, Aleksinca, Kruševca, Knjaževca, Žitorađe, Svrljiga, Varvarina, Sokobanje, Vlasotinca, Surdulice, Bujanovca, Bojnika, Merošine, Vladičinog Hana ili Babušnice, prijavite se za UPSHIFT trodnevnu radionicu! Na njoj ćete uz pomoć mentora steći praktična znanja za kreiranje rešenja za bolji kvalitet životne sredine u vašem okruženju. Radite timski na sprovođenju  zelenih rešenja u zajednici, mislite kreativno i budite preduzimljivi.

Na vašem UPSHIFT putu podršku će vam pružati treneri/ke i mentori/ke.

Pre nego što kliknete na PRIJAVI SE za UPSHIFT radionicu, pročitajte pažljivo sledeće informacije. Odabrani timovi učestvovaće na radionici koja će biti održana od 10. do 12. jula 2024. godine u Nišu.

Ova UPSHIFT radionica se realizuje u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode organizacije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Šta je UPSHIFT?

UPSHIFT spaja društveno preduzetništvo, inovacije i timski rad. Ova metodologija osnažuje mlade ljude da pokrenu rešavanje društvenih izazova u svom okruženju.

Program je nastao 2004. godine pod okriljem UNICEF-a.

Ovaj globalni program za adolescente i mlade, uključujući i one iz marginalizovanih grupa, obuhvata:

• praktična znanja za razumevanje i rešavanje izazova u zajednici,

• mentorsku i finansijsku podršku za sprovođenje odabranih ideja u delo,

• umrežavanje, sticanje veština, preduzetničkog i timskog duha.

Nakon prijave za UPSHIFT radionicu, odabrani timovi će tokom tri dana, od 10-12. jula, intenzivno raditi na razvoju ideja. Treći dan timovi će svoje ideje predstaviti žiriju. Žiri će odabrati pet ideja za koje će timovi dobiti novčanu nagradu od 100.000 dinara za realizaciju i mentorsku podršku u trajanju od 3 meseca.

Ko može da se prijavi na UPSHIFT radionicu?

Prijave za UPSHIFT radionicu otvorene su za mlade koji imaju od 13 do 24 godina, dolaze iz Niša, Vranja, Leskovca, Pirota, Prokuplja, Kuršumlije, Aleksinca, Kruševca, Knjaževca, Žitorađe, Svrljiga, Varvarina, Sokobanje, Vlasotinca, Surdulice, Bujanovca, Bojnika, Merošine, Vladičinog Hana ili Babušnice i žele da kreiraju zelena rešenja i pozitivno utiču na zaštitu životne sredine u svojoj lokalnoj zajednici.

UPSHIFT radionica biće održana od 10. do 12. jula 2024. godine u Nišu. Putni troškovi, troškovi smeštaja i svih obroka tokom radionice biće pokriveni za sve učesnike.

Kako da se prijavite na UPSHIFT?

Okupite tim mladih iz navedenih gradova koji broji 5 članova.

Informišite se dodatno putem INFO sesije koju ćemo održati u utorak, 10. juna od 11 i od 15 časova na Zoom-u, prijavite se za INFO sesiju OVDE .

Popunite prijavu OVDE najkasnije do srede, 26. juna 2024. godine u 23:59. 

Kako izgleda prijava za UPSHIFT?

· Treba da navedete kontakt podatke svih članova tima,

· Potvrdite da možete u celosti da prisustvujete na UPSHIFT radionici od 10. do 12. jula 2024. godine,

· Opišite konkretan problem koji utiče na stanje životne sredine, a koji ste uočili u svojoj lokalnoj zajednici (istražite, budite kreativni i originalni u svom pristupu).

Kako definisati problem?

Osmislite proizvod ili uslugu koju ćete plasirati na tržište i unaprediti život lokalne zajednice tako što ćete svojom idejom ponuditi rešenje koje će unaprediti stanje životne sredine.

Postavljanje problema preširoko ne vodi kreiranju rešenja koje je sprovodljivo za 100,000.00 dinara (npr. nedostatak filtera na fabrikama);

Postavljanje problema preusko rizikujete da ograničite raspon rešenja za kojima tragate (npr. nedostatak zelenila u školskom dvorištu);

Nepostojanje / nedefinisanje konkretnog problema (npr. prijava u kojoj je tim kao problem naveo postojanje fabrika, vulkanizera, prekomerne upotrebe motornih vozila i manjak zelenila);

Zadatak jeste opisati problem koji utiče na stanje životne sredine, prepoznat u lokalnoj zajednici, a koji je u vašoj sferi uticaja (dobro definisani problem omogućava kreiranje inovativnih i održivih rešenja koje zajedno sa mentorom sprovodite u delo).

Posmatrajte na koga i kako utiče problem koji ste odabrali, dobro istražite temu, saznajte da li se neko već bavio istom, na koji način i kako postojeća rešenja mogu da se unaprede;

Na sledećem LINKU možete pronaći inspiraciju, iskustva učesnika sa prethodnih radionica i korisne alate za razvoj vaših ideja.

· Navedite nekoliko uzroka problema i ispričajte nam kako ste uočili i odabrali baš taj problem

U prijavi se nemojte baviti rešenjima problema, rešenjima ćemo se baviti na UPSHIFT radionici!

Zašto je ovo važno?

Vezivanje i poistovećivanje tima sa rešenjem sa kojim ste došli na radionicu ukoliko se pri radu sa mentorom proceni da ponuđeno inicijalno rešenje nije odgovarajuće (npr. postavljanje mernih stanica za zagađenje vazduha) moguće je razočarenje tima i pad u motivaciji;

Potencijalno ograničavajuća okolnost prilikom kreativnog procesa pronalaska novog, boljeg rešenja kojeg ćete predstaviti žiriju.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i želite da dobijete odgovor na njih pre ili nakon INFO sesija 10. juna, javite se Katarini Babić na mejl: katarina.babic@ja-serbia.org