Više od 3900 učenica iz 75 srednjih škola širom Srbije učestvovalo je u programu Girls Go Circular u 2021. godini.

Ovaj program koji finansira Evropska unija i Evropski institut za inovacije i tehnologiju sprovodi se u zemljama južne i istočne Evrope i kao cilj ima povećanje broja žena koje se bave naučnim, digitalnim i IT inovacijama. U Srbiji program realizuje organizacija Dostignuća mladih.

Program Girls Go Circular namenjen je učenicama od 14 do 18 godina koje stiču preduzetničke i digitalne veštine kroz učenje o cirkularnoj ekonomiji odnosno o održivom korišćenju, potrošnji i ponovnoj upotrebi prirodnih resursa.

Tokom programa, učenice su se bavile istraživanjem na internetu, planirale kampanje na društvenim mrežama, kreirale video zapise i prezentacije i razvijale poslovne planove putem modula za učenje. Radile su pojedinačno i u timovima, a nastavnici su im pružali podršku kako bi na kraju učenice stekle međunarodni sertifikat iz teme koja ih interesuje.

Od 3959 učenica koje su učestvovale, program je do kraja januara 2022. godine uspešno završilo 2549 učenica.

Na osnovu postignutih rezultata, organizacija Dostignuća mladih nagrađuje škole sa najvećim brojem učesnica u programu. Kompletno opremanje  preduzetničkog kabineta osvojila je Ekonomska škola u Nišu sa 205 učenica koje su uspešno završile program Girls Go Circular, što uključuje 2 obavezna modula i jedan izborni.

Škole koje će biti novčano nagrađene u ovom ciklusu su: Ekonomsko-trgovinska škola u Kraljevu (186 učenica), Šabačka gimnazija (174 učenice), Tehnička škola u Požegi (142 učenice) i Ekonomsko-trgovinska škola u Kruševcu (136 učenica).

Zahvaljujemo se svim nastavnicima i učenicama koji su se uključili u ovaj novi program i nadamo se da se vidimo u novom ciklusu koji će uskoro početi!