Učenička kompanija „ZaČili” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu u četvrtak. Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom prvog ekološki čistog i organskog sredstva za zaštitu biljaka na domaćem tržištu.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „BioFarm” koju čine učenici Srednje škole „Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu koji proizvode prihranu za domaće i divlje životinje na prirodnoj bazi, sa velikom koncentracijom lekovitog bilja radi poboljšanja zdravlja i ishrane ovih životinja. Učenička kompanija „NiFood” iz Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu osvojila je treće mesto sa specifičnim kockama za supu koje se sastoje od komada celog povrća i organskih ostataka bundeve i šargarepe tj. tropa.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Istambulu.

Na takmičenju u Nišu svoje proizvode i usluge ponudile su 24 učeničke kompanije iz Aleksinca, Bojnika, Kuršumlije, Leskovca, Niša, Pirota, Svrljiga, Sokobanje i Zaječara, a njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude ocenjivali su sledeći članovi žirija:

Marijana Anastasov – Eneca

Predrag Spasov – Wiener Stadtische osiguranje

Snežana Andrić –  Mladi Ambasadori

Marija Golubović Stojiljković – Banca Intesa

Aleksandra Ristić – Naučno-tehnološki park Niš

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije i Ministarstva prosvete, kao i tržnog centra Delta Planet.