5 regionalnih takmičenja učeničkih kompanija biće održano u martu 2023. godine na kojima će biti izabrano 20 najboljih kompanija koje će učestvovati na nacionalnom finalu.

Sve učeničke kompanije koje se u toku školske 2022/2023. godine registruju na onlajn platformi www.ucenicka kompanija.rs mogu da učestvuju na jednom od pet regionalnih takmičenja koja će biti održana u martu. Ukoliko niste sigurni kom regionu pripada vaša škola, proverite na mapi OVDE

Registrovane učeničke kompanije imaće priliku da dobiju biznis mentora iz partnerskih kompanija kako bismo omogućili razmenu iskustava i veština između predstavnika poslovnog sektora i učenika. Kompanije koje učestvuju u programu mentorstva su: Telekom Srbija, Banca Intesa, Generali osiguranje Srbija, NCR, OTP Banka i Wiener Stadtische.

REGIONALNA TAKMIČENJA UČENIČKIH KOMPANIJA 

  • Jugoistočna Srbija – 2. mart, takmičenje u Nišu
  • Beograd – 15. mart, takmičenje u Beogradu
  • Vojvodina – 22. mart, takmičenje u Novom Sadu
  • Jugozapadna Srbija – 29. mart, takmičenje u Kragujevcu
  • Centralna Srbija – 30. mart, takmičenje u Kragujevcu

Regionalna takmičenja učeničkih kompanija su sajamskog karaktera, svaki tim dobija štand u tržnom centru i zauzima svoju poziciju predstavljajuću proizvode i usluge koje su učenici razvili u tekućoj školskoj godini. Pored sajamskog predstavljanja, timovi prilažu kompanijski izveštaj koji je ujedno i prvi susret članova žirija sa učeničkom kompanijom. Smernice za pisanje kompanijskog izveštaja možete pogledati OVDE. Jedan tim na takmičenju predstavlja 5 učenika i nastavnik mentor.

Kao i prethodnih godina program Učenička kompanija nalazi se na zvaničnom Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod nazivom Smotra učeničkih kompanija Srbije u školskoj 2022/2023. godini. 

Kriterijumi za ocenjivanje kompanija na takmičenjima:

PREDSTAVLJANJE KOMPANIJE TOKOM SAJMA

–          Izgled i uređenje štanda
–          Originalnost proizvoda/usluge
–          Timski duh
–          Prodajne veštine i nivo znanja i proizvodu/usluzi
–          Jedinstvenost ponude

KOMPANIJSKI IZVEŠTAJ

–          Jasnoća i razumljivost izveštaja
–          Kvalitet razrade performansi izveštaja (marketing, finansije i drugo)
–          Demonstracija stečenih znanja
–          Potencijal kompanije za realizaciju budućih aktivnosti

Na svakom regionalnom takmičenju žiri će izabrati 4 najbolje učeničke kompanije iz tog dela Srbije koje će se direktno plasirati na Nacionalno takmičenje koje će biti održano od 21. do 23. maja u Beogradu.

Zahvaljujemo se našim partnerima na finansijskoj pomoći u realizaciji takmičenja – Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, NCR fondacija i Ministarstvo prosvete Republike Srbije.